Příznivců zdravého životního stylu a zdravé výživy za pár desítek let od sametové revoluce výrazně přibylo, spousta lidí se již snaží nekonzumovat nezdravé potraviny, které stále ještě dominují v mnoha supermarketech, snaží se nahradit bílé pečivo celozrnným, omazují pojídání masa a masitých výrobků a mnozí také považují vegetariánství za životní styl. Kromě nehumánního přístupu ke zvířatům, živým tvorům, kterým násilně ukončujeme život, je konzumace masa jedním z negativních faktorů, které přispívají k civilizačním chorobám. Maso se totiž tráví obtížně, ve střevech hnije a obsahuje mimo jiné i stresové hormony, uvolněné při násilné smrti zvířete.
Spolu s hlavně červeným masem se dalším problémem mnoha lidí deficit vlákniny ve stravě. Maso ve spojení s klasickým bílým rohlíkem – to je jídlo takřka bez vlákniny, a co to způsobuje v tlustém střevě, vám potvrdí každý odborník na výživu.
Odborníci vám také doporučí zařadit do stravy více luštěnin, které mimo jiné obsahují vlákniny dostatek, a také jiných potravin, např. ovoce a zeleniny. Opravdu bohatým zdrojem vlákniny jsou i topinambury.
Topinambur je krásně kvetoucí rostlina s podzemními hlízami a právě hlízy bývaly již ve středověku běžnou potravinou na talíři středoevropských strávníků. Najdete v ní vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C, minerály absorbované rostlinou z půdy, jako např. vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, křemík, mangan a fosfor a kromě toho i velký podíl inulinu. Inulin je rozpustná vláknina, velmi důležitá pro střevní pohyb (peristaltiku), pravidelnou stolici a zároveň inulin slouží jako potrava pro střevní bakterie, které s námi žijí jako symbiotický partner. Díky nim lépe trávíme potravu a využíváme většinu jejích živin.
Topinambury jsou vhodné i pro osoby postižené diabetem, mají nízký glykemický index a vhodné složení, které může diabetikům napomáhat zvládat každodenní přísný dietní režim.